RESEPI KEK BUAH MOIST
(Kukus 4-5jam)
BAHAN - BAHAN
250g butter
320g gula pasir
60ml air panas
500g mix fruits
3 biji telur gred A
350g tepung gandum
*1 sudu kecil cream of tartar
*2 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg
*1 sudu kecil esen vanila
*1 sudu kecil sunquick
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan.
2. Masukkan butter kacau sehingga cair, kemudian masukkan mix fruits. Kacau sebati dan sampai mix fruits meletup kecil, biarkan mendidih dan padamkan api, masukkan sunquick tadi. Kacau sebati. Kemudian sejukkan seketika bancuhan tadi.
3. Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati. Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
4. Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
5. Kukus selama 4-5 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. Lagi lama kukus, lagi tahan lama kek buah moist. Potong kek bila betul2 sejuk.
**Lagi lama tempoh penyimpanan kek, lagi sedap rasanya
**Tempoh ketahanan kek hampir 1 bulan dalam fridge . 2 minggu suhu bilik.
Kredit resepi :
Syara fina
Like & Share
0 coment�rios: