Kalau anda ada baca entri saya yang lepas, pasti anda ada membaca bahawa saya adalah seorang anak kampung yang menpunyai pelbagai pengalaman hidup sebagai anak kampung.
Sejak kecil, saya biasa makan udang sungai dan udang galah yang ditangkap sendiri oleh arwah bapa saya di sungai Tangok belakang rumah kami. Atas sebab itu, saya tidak pernah merasa makan udang laut sehinggalah setelah saya berkahwin dan berhijrah di ibukota.
Sejak kecil, saya biasa makan udang sungai dan udang galah yang ditangkap sendiri oleh arwah bapa saya di sungai Tangok belakang rumah kami. Atas sebab itu, saya tidak pernah merasa makan udang laut sehinggalah setelah saya berkahwin dan berhijrah di ibukota.
Oleh kerana telah terlalu kerap makan udang sungai, saya tidak pernah beli atau memesan lauk udang galah bila makan di mana mana. Saya seperti jemu dengan udang itu.
Entah kenapa kebelakangan ini, saya tiba tiba menjadi rindu untuk menikmati udang galah. Lagi pulak Juita sedang bercuti selepas balik untuk majlis perkahwinan Hafez dan Mia.
Boleh tahan juga harganya. Yang saiz kecil 2 jari, RM45 sekilo. Kalau yang saya biasa makan dulu dulu, harganya RM78 sekilo. Yang ni menpunyai sengat besar yang isinya sangat sedap.
Semasa kecil dahulu, udang sungai biasanya dimasak gulai dengan batang keladi. Batang keladi yang ditanam sendiri, memang sedap dan tidak gatal. Boleh rujuk entri sebelum ini di SINI.
Boleh tahan juga harganya. Yang saiz kecil 2 jari, RM45 sekilo. Kalau yang saya biasa makan dulu dulu, harganya RM78 sekilo. Yang ni menpunyai sengat besar yang isinya sangat sedap.
Tapi oleh kerana tiada stock batang keladi. Hari ini saya gantikan dengan pucuk paku. Sebetulnya, masak lemak pucuk paku lebih sedap jika kita menggunakan udang laut berbanding udang galah. Tetapi tidak mengapa untuk mencuba sesuatu kelainan kan. Bila menyiang pucuk paku, kita sebaiknya gunakan tangan, jadi kita tahu yang mana batang muda dan yang mana tua.
Kalau lah gulai atau masak lemak seperti ini, kena gandingkan dengan lauk simple simple jer. Jangan lah pulak nak digandingkan dengan sambal tumis bagai. Makan jer dengan ikan goreng garam kunyit pun dah cukup sedap. Tambah pulak, jika nasi putihnya panas panas.
Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Saya guna kedua jenis kunyit kerana kunyit hidup memberi bau dan rasa yang harum. Manakala serbuk kunyit pula menambah kecantikan warna gulai. Saya tidak letak asam keping hari ini. Jika suka, boleh juga diletak. Terpulang kepada selera masing masing...
Gulai lemak Udang dengan Pucuk Paku
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
15 ekor udang galah
3 ikat pucuk paku
1 sudu kecil serbuk kunyit - untuk tambah warna
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk perasa - jika suka
1 kotak santan + air secukupnya
Bahan kisar:
2 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi - ikut pedas yang disukai
2 ulas bawang merah
1-2 inci kunyit hidup
Cara cara:
Setelah mendidih, masukkan pucuk paku. Masukkan santan pekat, garam dan serbuk perasa. Bolehlah ditutup api.
Nota:
Jangan terlebih masak pucuk paku.
0 coment�rios: