Sebelum masuk bab resepi Mini Crustless Brocoli Quiche, kita sembang sembang dulu. Alhamdulillah anakanda kami Hafez telah selamat melangsungkan pertunangan. Boleh klik di SINI. Seharian keesokannya saya seperti tidak tahu apa yang saya fikirkan. Lega, gembira dan sedih.
Sebelah malamnya ketika melihat lihat gambar majlis pertunangan yang dihantar Mira, saya tiba tiba menjadi sebak. Lebih lebih lagi selepas membaca komen seorang follower yang menulis dia terasa seolah Hafez baru sahaja menamatkan zaman persekolahan. Ya apa lagi saya. Terasa sangat pantas masa berlalu meninggalkan saya yang masih diulit kenangan, masih leka seolah anak anak masih kecil. Bila tanpa disedari, mereka telah selangkah ke arah membina kehidupan sendiri.
Tiba tiba sahaja airmata saya mengalir tanpa henti. Saya menangis sepuasnya. Betapa banyaknya yang masih belum saya lakukan untuk anak anak. Saya menangis sambil memeluk Aween yang kebetulan masuk ke bilik untuk menghantar ipad. Begitulah agaknya perasaan ibubapa bila anak anak meninggalkan mereka seorang demi seorang. Ketika itu, apa yang saya fikirkan adalah tiada ertinya wang ringgit berbanding kegembiraan anak anak. Cukuplah setakat ini, jom kita beralih bab masakan pula.
Sesuai untuk sarapan pagi atau hidangan petang. Resepi Quiche Tanpa Crust ini sangat mudah disediakan. Boleh gantikan brokoli dengan apa apa sayuran juga seperti mushroom, asparagus, bayam dsb.
Jika anda suka quiche yang ada crust atau kulit pastri, boleh tengok entri saya sebelum ini dengan step by step lagi di SINI, SINI, SINI dan SINI. Di SINI pula versi crustless yang saya sediakan sebelum ini.
Pendekata, Quiche adalah antara kuih kegemaran anak anak kami. Memasak perlukan kreativiti walaupun dimasak berulang ulang, kita boleh ubahsuai di sana sini.
Sebagai penambahbaikan, kali ini saya masukkan sedikit Maggi Cukup Rasa sebagai melengkapkan rasa. Maknanya kita cuma perlu menambahbaik mana mana resepi atau masakan yang menjadi kesukaan keluarga kita supaya menjadi lebih sedap.
Lagi pula, kita memasak untuk keluarga sendiri kan. Setiap kali saya memasak, anak anak pasti ada bersama di dapur. Kadang kadang mereka menjadi food tester untuk saya.
Di samping keenakan, saya juga berusaha menyediakan masakan dari bahan bahan segar serta berkhasiat. Sebaik mungkin, saya akan menyediakan pemakanan yang seimbang, maknanya ada kandungan pelbagai khasiat dan vitamin di dalamnya.
Jom layan resepi Quiche yang sangat mudah dan cepat disediakan. Kalau dibeli di restoran, haruslah bersedia untuk membayar sekurangnya RM10-12 seketul. Ianya tidak murah. Jadi kalau ingin berjimat tetapi dalam masa yang sama makan hidangan petang ala ala restoran mewah, jom kita sediakan sendiri.
Jom layan resepi Quiche yang sangat mudah dan cepat disediakan. Kalau dibeli di restoran, haruslah bersedia untuk membayar sekurangnya RM10-12 seketul. Ianya tidak murah. Jadi kalau ingin berjimat tetapi dalam masa yang sama makan hidangan petang ala ala restoran mewah, jom kita sediakan sendiri.
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
5 biji telur
1 mangkuk brokoli - atau apa apa yang disukai
1/2 biji bawang besar Holland
1 mangkuk hirisan daging atau ayam - hiris kecil
1 cawan parutan keju Cheddar
? cawan sour cream
1 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa
Serbuk lada hitam
Serbuk lada hitam
Serbuk rempah campuran - opsyenal
1 sudu besar minyak
Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Masukkan bawang besar dan kacau sehingga layu. Masukkan pula, daging dan akhir sekali masukkan brokoli.
Kacau rata dalam 5 minit atau sehingga brokoli separuh masak atau naik minyak. Masukkan serbuk lada hitam serta rempah campuran. Kemudian, masukkan pula MAGGI Cukup Rasa dan angkat.
Tuangkan ke dalam acuan pie atau acuan kecil kecil. Biarkan ianya sejuk seketika.
Sementara itu, pukul telur secara whisk dan masukkan sour cream. Kacau lagi. Akhir sekali, masukkan parutan keju. Tuang adunan telur ke atas sayuran yang telah disediakan dalam acuan pie tadi.
Bakar di dalam oven selama 30 minit. Saya guna bekas kecil, jadi bakar dalam 10-15 minit, dah masak. Bakar sehingga sedikit keperangan di bahagian luar dan masak di bahagian dalam. Caranya ialah dengan mencucuk menggunakan lidi dan ianya tidak melekit di lidi.
0 coment�rios: