Setelah sekian lama tak makan dan tak buat kuih cara yg manis atau berlauk, hari ni meraji nkan diri menyed iakannya.  B erpandukan resepi e...

KUIH CARA BERLAUK

Setelah sekian lama tak makan dan tak buat kuih cara yg manis atau berlauk, hari ni merajinkan diri menyediakannya. Berpandukan resepi en Mat Gebu, adjust sikit2 mengikut citarasa :) Harap cik Mat tak marah. terima kasih atasa perkongsian resepi.



BAHAN-BAHAN INTI :-)
100 gram daging cincang ( guna ayam kisar )
1 biji bawang besar, cincang
2 ulas bawang putih, cincang
2 keping hirisan halia, cincang
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 camca besar penuh rempah kari daging
1 camca besar sos tomato ( x letak )
1 camca teh cili kisar
1/2 camca teh lada hitam kisar
1 pokok daun sup, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

BAHAN-BAHAN KASTARD :-)
75 gram tepung gandum
1 biji telur gred A
170 ml santan(kalau guna santan kotak, guna 100 ml santan + 70 ml air) - guna air je
2 camca besar mentega, dicairkan (boleh ganti dengan majerin)
Beberapa titik pewarna kuning makanan
Secubit garam


Cara - cara:
UNTUK INTI
Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 3 camca besar), tumis bawang putih. halia dan bawang besar hingga layu, masukka cili kisar dan sos tomato. Kacau rata dan masak sekejap. Tambah rempah kari, kacau dan tuang sedikit air. Sementara itu taruk daging cincang dalam tapis dan cuci dibawah air paip, toskan.

Masukkan daging cincang dalam kuali dan kacau rata. Masak dengan api kecil hingga daging berubah warna dan kering. Tambah lada hitam dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacu rata, akhir sekali masukkan 1/2 bahagian cili merah dan 1/2 bahagian daun sup. Gaul rata dan matikan api, biar inti sejuk.

UNTUK ADUNAN KUIH CARA
Ayak tepung dalam satu bekas, masukkan telur dan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Tambah garam, mentega cair dan pewarna kuning makanan, kacau hingga rata dan tapis. Ketepikan sebentar, (boleh juga dikisar dalam blender).

UNTUK KUIH CARA BERLAUK
Panaskan acuan kuih baulu bentuk cermai, guna api dapur paling kecil. Lenser setiap lubang acuan dengan sedikit minyak masak (che mat guna daun pandan yang diikat dan diguntung hujungnya sebagai alat menlengser acuan). Tuang adunan kuih cara 3/4 penuh. Buat hingga siap, kemudian sudukan 1/2 camca teh inti pada setiap kuih cara tadi. Tabur atasnya baki cili merah dan daun sup. Tutup sekejap hingga kuih cara masak (kurang lebih 1-2 minit). Keluarkan dari acuan dan buat hingga siap. Boleh hidangkan waktu berbuka puasa nanti...Selamat mencuba!


0 coment�rios: