Dah lama betul tak update entri, dah bersawang kot.. Disebabkan kebizian dan kemalasan yang melanda.
Hari ni cuba rajinkan diri postkan satu resepi yang dah lama tersimpan. Lada hijau yang dibawa dari kampung. Rasanya lada hijau macam ni hanya ada kat Kelantan kot. Memang sedap buat solok, resepi dari Mamasya. Tq.
Solok Lada
Bahan-bahan
lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang tp jgn sampai putus dan buang biji)
kelapa parut 1/2 biji atau 1 cwn desiccated coconut/kelapa kering (dicampur dgn air panas,kacau dan panaskan sekejab dlm microwave) - guna kelapa parut
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair secukupnya utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam- tumbuk
* 4 ulas bawang merah
*1 biji telur saiz kecil - pukul sedikit - xletak
*garam dan gula secukupnya
Cara-cara
1. tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2.Gaul bahan2 tersebut dgn gula dan garam dan telur (masukkan telur sikit,tengok kalau 1/2 telur dah cukup utk dikepal bahan2nya tak perlu letak semua telur)
3.Isikan bahan yg digaul ke dlm lada padat2
4.Susun dalam periuk dan masukkan santan.Masak sampai mendidih dan lada empuk.
Dah lama betul tak update entri, dah bersawang kot.. Disebabkan kebizian dan kemalasan yang melanda. Hari ni cuba rajinkan diri postkan satu...
About author: CB Method
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 coment�rios: