Buat untuk minum petang semalam. Kudapan yang makin famous masa kini, kita pun tak nak ketinggalan mencuba. Resepi dari Ita Masam Manis . Re...

POTATO FRITTERS


Buat untuk minum petang semalam. Kudapan yang makin famous masa kini, kita pun tak nak ketinggalan mencuba. Resepi dari Ita Masam Manis.

Resepi Oleh : Noraida Durani
Rujukan : Yatie

Bahan-bahan :
3 biji kentang ~ di sagat jangan halus sangat ya
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang atau daun sup
1 tangkai cili merah
Sedikit lada sulahSedikit lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak

Cara :
- Satukan kentang yang telah disagat dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula
- Gaul sebati
- Panaskan minyak masak dalam kuali leper
- Pastikan minyak benar-benar panas supaya kentang tak menyerap minyak
- Sudukan sedikit adunan dalam kuali dan leperkan
- Taburkan sedikit lada hitam
- Biar garing baru terbalikkan sebelah lagi
- Bila dah masak angkat dan letakkan atas tisu supaya serap minyaknya
- Sedia di hidangkan bersama sos cili.

0 coment�rios: