Nasi : 1/2 cwan marjerin 2 bawang besar dicincang 2 cm halia muda dicincang halus 3 bawang putih dicincang 1 cm kulit kayu manis 4 bunga cen...
NASI AYAM CHEF WAN
Nasi :
1/2 cwan marjerin
2 bawang besar dicincang
2 cm halia muda dicincang halus
3 bawang putih dicincang
1 cm kulit kayu manis
4 bunga cengkih
2 helai daun pandan disiat2 dan disimpul
4 cawan beras basmathi ( guna beras biasa )
5 1/2 cawan air rebusan ayam
garam
Ayam
1 ekor ayam dibelah 2
garam
lada hitam yg aru dikisar
2 cm halia ditumbuk
2 bawang putih ditumbuk
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar marjerin
Cara :
Nasi : Cairkan marjerin dan tumis bwg besar, halia, bwg putih, kulit kayu manis, cengkih dan daun
pandan hingga naik baunya.
Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambah air rebusan ayam dan garam.
Masak seperti biasa.
Ayam : Lumur ayam dengan semua bahan tumbuk dan kicap. lumur pula dengan marerin.
Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.
Potong kecil2 dan hidang.
About author: CB Method
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 coment�rios: