Ramadan datang lagi, tentu ibu-ibu atau yang bujang pening kepala nak masak apa yang mudah kan? Balik kerja, kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan buat berbuka.
Pastinya kita semua memerlukan makanan yang sedap dan paling penting sihat. Jadi untuk memastikan kita semua mendapat yang #terbaikramadan, jom cuba resepi mudah dengan hanya tiga hingga empat langkah sahaja.
Menjadi kebiasaan untuk keluarga saya, selepas berbuka dengan buah kurma dan air minuman, kami akan makan kuih muih manis sebelum makan nasi dan lauk pauk.
Kuih muih ini mesti lah sesuatu yang simple. Kalau saya sendiri mesti lah kuih yang tidak pedas, tidak berempah. Cukup sekadar sekeping roti atau kuih muih yang berkuah.
Hari ini saya ingin kongsikan cadangan kuih yang mudah dan cepat disediakan untuk berbuka. Ianya adalah Roti Mentega Kaya Telur yang sangat mudah dan memang kegemaran saya.
Dan yang penting, ianya mampu memberi semula tenaga yang diperlukan selepas seharian berpuasa. Selain waktu berbuka, ianya sangat sesuai untuk hidangan bersahur kerana keluarga saya hanya bersahur dengan makanan simple sahaja.
Dan yang penting, ianya mampu memberi semula tenaga yang diperlukan selepas seharian berpuasa. Selain waktu berbuka, ianya sangat sesuai untuk hidangan bersahur kerana keluarga saya hanya bersahur dengan makanan simple sahaja.
Roti Kaya Telur ini sangat sedap digandingkan dengan minuman Susu Soya Yeo�s yang merupakan antara minuman kegemaran anak anak kami.
Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Dengan hanya beberapa langkah mudah, ianya cepat terhidang. Jangan lupa menonton video penyediaannya di Azie Kitchen youtube channel di SINI. Selamat mencuba.
Roti Mentega Kaya Telur
Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan:
4 keping roti Gardenia
2 biji telur
Seri Kaya Yeo�s secukupnya - lagi banyak lagi sedap
Sedikit mentega
Sedikit minyak untuk mengoreng
Cara-cara:
Lenser mentega pada sebelah permukaan roti. Kemudian sapukan pula kaya pada sebelah permukaan roti yang kedua.
Letak roti yang disapu kaya pada roti yang disapu mentega.
Pecahkan telur dan pukul sedikit dengan menggunakan garfu. Tuang ke dalam bekas leper.
Celupkan roti tadi ke dalam telur sehingga ianya menyerap telur dan terbalikkan ke permukaan satu lagi.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
Letakkan roti yang telah dicelup telur. Masak dengan api sederhana sehingga ianya berwarna keperangan. Terbalikkan dan masak permukaan satu lagi.
Setelah masak, angkat dan toskan atas tisu dapur.
0 coment�rios: