Hah? Apa? Oooh OK OK, masih ada stok daging korban dalam freezer kat rumah ya. Ohh resepi apa nak guna ke? Kalau tak tahu nak masak apa, meh saya cadangkan anda semua mencuba Nasi Daging yang sangat popular se antario utara. Hahaha.
Hari ini saya cuti kerana anakanda saya Juita Amanda akan berangkat untuk memulakan pengajian peringkat Ijazah dalam bidang Ekonomi di United Kingdom. Doakan agar Juita dipermudahkan dalam segala urusan beliau di sana dan lulus dengan cermerlang. Sama sama mengaminkan doa untuk Juita ya. Aameen. Terima kasih.
Saya bukan orang utara, jadi memang tak pernah dengar nasi daging sebelum sebelum ini. Tapi selepas melihat sahabat facebook saya kongsikan nasi daging yang dimasak untuk hidangan keluarga, menjadikan saya sangat teruja untuk mencuba. Setelah dicuba, memang sedap lah pulak.
Hari ini saya cuti kerana anakanda saya Juita Amanda akan berangkat untuk memulakan pengajian peringkat Ijazah dalam bidang Ekonomi di United Kingdom. Doakan agar Juita dipermudahkan dalam segala urusan beliau di sana dan lulus dengan cermerlang. Sama sama mengaminkan doa untuk Juita ya. Aameen. Terima kasih.
Saya bukan orang utara, jadi memang tak pernah dengar nasi daging sebelum sebelum ini. Tapi selepas melihat sahabat facebook saya kongsikan nasi daging yang dimasak untuk hidangan keluarga, menjadikan saya sangat teruja untuk mencuba. Setelah dicuba, memang sedap lah pulak.
Ada pelbagai cara memasak nasi daging, ada yang menggunakan rempah ratus yang disangai dan ditumbuk. Tapi jika tak ada, saya hanya menggunakan serbuk rempah Kurma sahaja. Kali ini, sebenarnya saya tak meletakkan buah tomato kerana tiada stock. Kali ada, anda boleh lah cincang atau potong dadu dan dimasukkan dalam nasi. Nampak lebih colourful.
Namun begitu, rasanya tetap sedap. Lebih lebih lagi bila saya menggunakan sedikit kiub pati ayam Maggi sebagai bahan perasa. Lebih terasa kelazatannya.
Teringat semasa Dato Ustazah Siti Nor Bahyah datang ke surau kami untuk kuliah Ramadhan yang lalu, Ustazah memberitahu yang dia berniaga nasi daging di Bazar Ramadhan Taman Mesra Kajang. Nasi daging yang dimasak sendiri habis tak sampai 1 jam sehingga keesokannya dia terpaksa memasak 2 periuk besar nasi daging. Tapi bukan ustazah sendiri yang menjual tetapi semua orang lelaki sahaja yang ditugas menjual. Bila mendengar celoteh ustazah, hati dah tak sabar terasa nak jer ke Bazar Ramadhan Taman Mesra.
Baru teringat yang rakan sekerja saya yang juga jiran pada Ustazah selalu menghidangkan nasi daging untuk majlis rumah terbuka beliau. Hmm mesti nasi daging famous di kejiranan mereka agaknya. Kali pertama saya merasa nasi daging pun, di rumah rakan saya itu.
Sejak dengar cerita Ustazah, hati mula teruja untuk memasak nasi daging. Lagi pulak, saya suka memasak masakan berasaskan nasi yang mana kita tak perlu menyediakan pelbagai lauk pauk. Bila siap sahaja nasi, boleh terus dihidangkan. Boleh klik di SINI untuk entri nasi daging saya sebelum ini.
Nasi daging ini sangat ringkas, cuma dihidangkan dengan air asam kerisik. Tak perlu lauk pauk lain lagi dah. Cara membuat air asam kerisik sangat mudah, cuma sediakan sambal belacan dan disatukan dengan bawang, tomato dan kerisik sebelum diletakkan bahan seperti serbuk perasa.
Saya salin resepi kali ini di SINI. Yang menariknya sebab dikatakan bukan sahaja nampak sedap tetapi juga dijamin sedap. Haaa perkataan dijamin sedap tu yang sangat catchy. Itu yang teruja untuk mencuba resepi ini.
Saya salin resepi kali ini di SINI. Yang menariknya sebab dikatakan bukan sahaja nampak sedap tetapi juga dijamin sedap. Haaa perkataan dijamin sedap tu yang sangat catchy. Itu yang teruja untuk mencuba resepi ini.
Jom layan resepi yang telah saya olahkan supaya lebih mudah difahami dan diikuti. Jom follower, pakat pakat cuba memasak nasi daging untuk hidangan hari raya atau untuk dimakan bersama keluarga�.
Layan video di Instagram Azie Kitchen atau youtube Azie Kitchen chanel untuk video yang berdurasi lebih panjang di SINI.
1 kg daging - dipotong kecil dan rebus hingga empuk
Bahan Nasi
1 kg/ 6 pot beras Basmathi � basuh dan tos
Air - nisbah 1 beras: 1.5 air - atau ikut beras
Rempah - bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1/2 tin susu cair
1 helai daun pandan
1 kiub pati ayam Maggi
2 biji buah tomato - potong 2 atau 4
1 kiub pati ayam Maggi
2 biji buah tomato - potong 2 atau 4
3 sudu besar rempah kurma - sangai
Bahan hiris:1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara cara:
Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumis rempah penumis dan bahan bahan yang dihiris sehingga wangi.
Masukkan rempah kurma dan dikacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun pandan. Ia akan menjadikan nasi cantik berderai.
Masukkan rempah kurma dan dikacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan beras yang telah di tos dan kacau rata seketika bersama daun pandan. Ia akan menjadikan nasi cantik berderai.
Masukkan daging, air rebusan daging, susu cair dan kiub pati ayam Maggi. Jika suka, masukkan tomato yang dipotong.
Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Setelah masak baru dikacau nasi rata rata.
Sekarang kita masuk pula bab penyediaan Air Asam Kerisik. Yang pentingnya adalah penyediaan Sambal Belacan dan yang kemudiannya di gaul dengan bahan bahan lain.
Untuk menambah keenakannya, kerisik mestilah yang dibuat sendiri dari kelapa parut yang digoreng. Jom layan resepi di bawah ini...
Air Asam Kerisik
Bahan kisar: Sambal Belacan
10 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi � warna hijau dan merah
1/4 ketul belacan
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Garam - jika perlu
GulaGaram - jika perlu
Bahan lain:
2 biji buah tomato � belah dua dan hiris nipis
2 biji bawang besar � belah dua dan hiris nipis
Sedikit kerisik - dari 1/4 biji kelapa parut
1 cawan air rebusan daging
1 sudu besar pes asam jawa
Sos tomato
Sos cili
1 sudu besar pes asam jawa
Sos tomato
Sos cili
Cara cara:
Campur Sambal Belacan dengan bahan bahan yang dihiris. Gaul sebati. Masukkan asam jawa yang dibancuh dengan air rebusan daging.
Tumbuk kelapa parut yang telah digoreng garing sehingga berminyak untuk dijadikan kerisik.
Masukkan kerisik, sos cili, sos tomato serta serbuk perasa Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa. Kacau sehingga semuanya berpalut rata. Sedia untuk dihidangkan.
Tumbuk kelapa parut yang telah digoreng garing sehingga berminyak untuk dijadikan kerisik.
Masukkan kerisik, sos cili, sos tomato serta serbuk perasa Maggi Cukup Rasa. Sesuaikan rasa. Kacau sehingga semuanya berpalut rata. Sedia untuk dihidangkan.
0 coment�rios: