Menu iftar ke-8. Resepi dari buku resepi Chef Wan. Tq.
NASI
1/2 cawan marjerin
2 biji bawang besar, dikupas dan dicincang
2cm halia muda, dikupas dan dicincang halus-halus.
3 ulas bawang putih,dikupas dan dicincang halus-halus
1cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan, disiat-siat dan disimpul
4 cawan beras basmathi, dicuci dan ditoskan
5 1/2 cawan air rebusan ayam
Garam
AYAM
1 ekor ayam, dibersihkan dan dibelah dua
Garam
Lada hitam yang baru dikisar
2cm halia, dikupas dan ditumbuk
2 ulas bawang putih, dikupas dan ditumbuk
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar marjerin
CARA MENYEDIAKAN NASI
Cairkan marjerin di dalam periuk panas dan tumis bawang besar, halia, bawang putih, kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik baunya.
Masukkan beras dan goreng sebentar.Tambah air rebusan ayam dan perasakan dengan garam.Masak sehingga cecair terserap dan kecilkan api.
Tutup periuk dan masak selama 10 minit sehingga nasi tanak.
CARA MENYEDIAKAN AYAM
Lumur ayam dengan garam, lada hitam, bawang putih, dan kicap.Lumur pula dengan marjerin.Bubuh ayam di dalam dulang pembakar.
Bakar ayam di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180C selama 30-40 minit sehingga masak.
Potong ayam kecil-kecil dan hidang dengan nasi.
Menu iftar ke-8. Resepi dari buku resepi Chef Wan. Tq. NASI 1/2 cawan marjerin 2 biji bawang besar, dikupas dan dicincang 2cm halia muda, di...
About author: CB Method
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 coment�rios: