Kek coklat buat untuk bawa ke sekolah.Masing2 cakap sedap :) Terima kaaih Wa buatkan untuk umi. Resepi c n p dari dapur mamasya. tq..
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah copy dari Blog Mak Lang Azie
Oleh; Dapurmamasya
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine - guna tpg gandum
� cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder
BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan- guna minyak jagung
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur
Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50�-1 jam, suhu 150C, api atas bawah.
Guna loyang 8x8
nota dapurmamasya
bakar api bawah saja 175'C selama 45-50 min/hingga masak.
Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air /susu cair - guna susu
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum sapu di kek.
###Untuk topping guna resepi lain :
1 can ( 160 ml ) nestle thick cream/ whipping cream
250g ( 1 bar ) milk chocolate
1 tsp instant coffee ( x letak )
Mix well cream with instant coffee.
Heat cream in pot till bubbles appear on sides.
Then break in chocolate & continue stirring fast until combined n smooth.
Remove from heat.
Smooth the chocolate frosting on the cooled cake and chill for 1/2 hour before slicing.
Kek coklat buat untuk bawa ke sekolah.Masing2 cakap sedap :) Terima kaaih Wa buatkan untuk umi. Resepi c n p dari dapur mamasya. tq.. BLACK ...
About author: CB Method
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 coment�rios: